
Da, îi fac reclama. Fără bani, dar vreau să îi mulțumesc așa pentru ajutor. De câteva zile, poate săptămâni, e în oraș, la piață, o mașină care curăță perne. Noi suntem încă din aceia care au perne din pene așa că am zis să mergem să vedem ce face băiatul. Ale noastre sunt cel mult scuturate și aerisite, de 15 ani de când le avem, era nevoie de un tratament sau să fie schimbate.
Faină treabă face. Duci perna, indiferent de cât de veche e si vii cu ea nouă. O taie și aruncă dosul tău, pune penele într-o mașinărie unde le ventilează bine, la ”spală cu UV” ca să dispară nenorociții de acarieni, scoate obiecte cum ar fi noduri, ace, sau alte chestii ”scăpate” în pernă, pune material nou de bună calitate (vezi imaginile), o coase și o primești înapoi în maxim 10 minute.
Prețul, cu textil nou este între 18 si 35 de lei, in fincție de mărime. Eu zic că se merită, pentru noi am considerat că e ok. Chiar am făcut perne și dintr-o pilotă veche în care nu mai stăteau penele ca lumea. Probabil vor fi și unii care preferă să cumpere altele, lavabile. Dacă vă interesează e fix pe colț la piață, unde de obicei stau vara cei cu pepenii. O dubiță albă.
Iată un material care te-ar putea motiva să duci perna la curățat.
Pernele mai vechi de doi ani sunt un adevărat focar de paraziţi, susţin medicii. Potrivit experţilor, până la o treime din greutatea pernei pe care dormim în fiecare noapte poate fi reprezentată de piele moartă, gâze şi fecalele acestora, informează Daily Mail. Pernele şi aerul închis din dormitor favorizează dezvoltarea microorganismelor responsabile de apariţia unor boli precum gripă, vărsat de vânt sau chiar lepră.
În timp ce unii microbi pot fi găsiţi numai în pernele din spitale, alţii îşi pot face cuiburile în pernele din locuinţa noastră, spune medicul Arthur Tucker, de la North Middlesex University Hospital, Marea Britanie. Specialistul a analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în ele. Rezultatele testelor au arătat niveluri ridicate de contaminare la exteriorul pernelor, şi chiar în interiorul acestora. În unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoacă infecţii respiratorii şi urinare sau bacteria E.coli. Multe dintre pernele din spitale aveau mai mult de un milion de stafilococi pe milimetrul pătrat. Aceste microorganisme sunt responsabile pentru infecţii severe care atacă în primul rând sistemul imunitar.
„Microbii descoperiţi pe suprafaţa pernelor din spitale arată riscul de contaminare de la un pacient la altul”, precizează dr. Tucker. El mai spune că schimbarea feţei de pernă nu este suficientă pentru a ne proteja de bacterii: „Oamenii pun o faţă de pernă care arată şi miroase frumos, dar de fapt învelesc în ea ceva cu adevărat dăunător”.
Duncan Bain, directorul tehnic al unei companii producătoare de perne din Marea Britanie spune că pernele reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, care ne pun în pericol sănătatea. „Dacă vrei să obţii un mediu propice pentru cultivarea bacteriilor, perna este cel mai bun pe care îl poţi avea. Este un burete umed, care absoarbe fluidele corporale de mai multe tipuri. Acest mediu este păstrat la temperatura ideală de corpul cald care stă pe el”, menţionează Bain.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.