Deși aparent oamenii demisionează din firme pentru că au găsit o ofertă financiară mai bună, în realitate acesta e doar un motiv și e valabil preponderent când angajatorii se joacă cu sume neacordate cu performanța angajatului.
Un antreprenor care chiar ține la afacerea sa, va remunera corespunzător angajații. Plata salariilor sau a premiilor și bonusurilor nu e o cheltuială ci investiție profitabilă, dacă afacerea e construită bine și fiecare proces și rol e măsurabil.
Totuși văd des oameni care pleacă din firme pentru alte motive decât cele financiare. Unele din ele sunt vechi pe la noi, altele sunt surprinzătoare, cum ar fi: „eram plătit bine dar mă plictiseam”.
Oamenii demisionează din firme pentru că sunt folosiți la altceva decât au fost angajați. Mulți antreprenori riscă mult folosind oameni valoroși pentru activități la care ar putea folosi oameni care costă mai puțin. Recent, un antreprenor a angajat un om pe salariu mare, dar l-a folosit două săptămâni pentru a căuta pe net 10 căpăcele de plastic speciale care costau cam 45 de lei toate. Omul a luat banii normal luna aia, dar s-a cărat că nu era provocator pentru el serviciul. Trebuie să înceteze considerentul: ești angajatul meu, faci ce îți zic eu și te pun unde am eu nevoie sau chef că doar eu te plătesc. Nu e deloc ok să pui un programator, cu salariu de programator, să măture prin curte pentru că e ineficient economic, nici poate habar nu are să măture, și creează conflict.
Oamenii demisionează din firme pentru că managementul este prost. Dacă antreprenorul sau echipa managerială nu are un plan, o direcție de urmat, dacă managementul se face după ureche oamenii buni se cară. Pot fi plătiți ok dar dacă nu au o misiune pentru care trag pleacă undeva unde știu ce fac, de ce fac, cât fac și unde vor ajunge.
Oamenii pleacă din firme pentru că nu se simt parte din echipă. Pare un moft modern, dar cine nu ține cont de aspectul acesta va pierde oameni de valoare. Angajații preferă să aparțină, preferă să aibă rol în echipă, preferă să muncească pentru un deziderat comun. Dacă oamenii sunt parte a echipelor pot fi mai eficienți, pot fi mai legați, pot vorbi de bine angajatorul și vor rămâne mai mult în firmă pentru că fac parte din ea.
Oamenii placă din firme pentru că nu au de treabă. Deși pare un paradox, mai ales în România, totuși oamenii pleacă din echipă și în cazul în care nu au de lucru. Da, banii îi încasează, dar dacă nu simt că aduc valoare, că nu aduc aportul, că nu merită banii nu vor rezista mult. Dacă managementul companiei nu va asigura roluri pe baza valorii acelui om va pierde omul în cele din urmă fie prin demisie fie prin demotivare.
Așadar, oamenii nu demisionează doar pentru salariu chiar dacă cei mai mulți pentru asta pleacă. Oamenii pleacă și din cauză că nu sunt valorizați, din cauză că nu au de treabă, din cauză că nu se simt parte din echipă și multe alte motive „nefinanciare”. Cred că nu doar angajații au nevoie de formare continuă pe domeniile lor și dobândirea de noi abilități și și managerii.
Este destul de clar ca demarea unui angajat e mai importanta decat aproape orice altceva intr-o afaceri si trebuie tratata ca atare si nu ca o cheltuiala. Recompensand cinste si corect al profiturile se dubleaza chiar si de 20 de ori ceea ce este un lucru mare.