Era de așteptat ca după 20 de ani de Wi-Fi să vină vremea pensionării. Și așa a îmbătrânit mult. Varianta luată serios în calcul este cea a sistemului Li-Fi. Diferența e de la radio la lumină. Unde mai puni că frecvențele radio deja sunt pe terminate la capitolul licențe. Comisia de Comunicaţii din SUA a avertizat recent că am putea rămâne fără spectru de unde radio pentru Wi-Fi în următorii 5 ani, acesta fiind extrem de aglomerat.

Cum merge treaba cu acest Li-Fi: aparent simplu. Se folosește lumina transmisă de leduri pentru a tranmite date. Probele făcute în Tallinn de cei de la Velmenni au scos în condiții de laborator viteze de 224 GB/sec. Mult, foarte mult. Dar nici în condiții neideale nu e puțin. Au implementat in birouri soluția, în condiții normale de lucru și au obținut 1 GB/secunda, deci de 100 de ori mai „tare” ca transmisia pe radio.

Invenția nu e chiar nouă, cercetările fiind de prin 2011 la universitatea din Edinburgh, dar acum devin tot mai sigure.

Inconvenientul, că există și ăsta, nu trece prin pereți. Trebuie să ai în fiecare cameră măcar un emițător/receptor. Bănuiesc că trebuie să fie și posibilitatea de comunicare fără obstacole între emițător și aparat. Adică nu pot copii să se dea pe net de sub pătură.

li-fi

 

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.