Tre să recunosc că noi românii avem o mare problemă cu acest cuvânt. Nu știu de unde și cum ne-am pricopsit cu mentalitatea asta dar se pare că stă lipită de noi. Se pare că toată lumea indiferent de venit vrea să fie ajutată, vrea să primească ceva și dacă nu se încadrează mai ajustează informațiile pentru a primi ceva totuși.

Am fost anul trecut internat în spital și multe mi-a fost dat ochilor să vadă și urechilor să audă. A venit un nene de langa Medias sănătos tun, analizele la prima strigare au iesit excelente dar dupa 2 zile i s-au inrautațit aproape de ale unui muribund. L-am întrebat de ce e în spital și a spus direct ‘”pentru comisie, sunt pensionat medical” și tot de la el am aflat că aproape toate neamurile lui și anturajul și vecinii sunt în aceeași situație. Alt nene era din Medias, pensionar și a marturisit un obicei comunist pe care îl avea ca în fiecare lună să meargă la medicul de familie, ăla să îi scrie rețete gratuite cu ce se încadra și scotea medicamente din farmacie fără să îi trebuiască, se lăuda omul că are acasă depozit de medicamente.

Acum am văzut un articol AICI despre o persoană posesoare de palat care cere primarului ajutoare de incălzire și se consideră discriminată că nu le primește în timp ce toți amărâții din sat le primesc. E şi tupeul ăsta un element important al filosofiei de viaţă a unora.

Îmi amintesc că am venit de la Bucureşti acu vre-o 2 ani si am plătit un supliment să vin la clasa business ca să pot lucra la computer că celelalte vagoane nu aveau prize. Eram eu şi un ţigan îm vagon (folosesc termenul ăsta pt că celălalt e un moft nerecunoscut nici de ei) a venit contolorul şi pt că nu dădeam de bilet s-a cam enervat şi mai să mă gonească, în fine, am dat biletul şi am terminat dar a ajuns la nenea ţiganul. Ei vreau să zic că mi s-a urcat sângele la cap. Omul nu avea bilet dar cu un tupeu extraordinar a început să îl preseze pe controlor că e discriminat, că îi cere bilet doar pentru că l-a văzut că e ţigan etc, etc. Lăngă el numai coji de seminţe, doze de bere si pahare de la cafea. Controlorul s-a lăsat bătut şi a plecat.

Cred totuşi că excesele trebuiesc sancţionate indiferent de etnie, credinţă, filosofie si cultură. Ori ne supunem toţi regulilor ori le lăsăm deoparte toţi şi trăim ca în junglă. Până la urmă primirea de ajutoare nemeritate e tot un furt. Durerea mare e că cei care muncesc sunt tot mai puţini în România iar cei asistaţi social sunt tot mai mulţi şi cei mai mulţi dintre ei pe nedrept sunt asistaţi. Ştiu situaţia din câteva sate unde maxim 20% din cei asistaţi s-ar încadra. Ori asta e o povară mare pe umerii celor care muncesc azi.

Nu. nu mai vreau ca eu să muncesc pe ca nea Ilie care lurează în construcţii în Italia să primească pensie de boală. Nu vreau să mai contribui la un sistem de asistenţă socială care dă banii pe interese, la cunoştinţe. Nu vreau să mai contribui pentru ca primarul din Pocreaca să de ajutoare sociale celor care îi muncesc pământul lui şi familiei sale. Nu mai pot face asta, nu îmi mai permit, povare de pe umerii mei e imensă şi o să mă prăbuşesc şi la fel şi tu.

E timpul să muncească cât mai mulţi (legal) iar cei asistaţi să primească ajutoare pe merit, doar cei care au în adevăr nevoie de ele. Nu ei care n-au chef de muncă sau nu le convine nimic, nu cei care se cred mai isteţi că fentează sistemul, nu cei care muncesc pământul primarului, nu cei care plătesc medicii să îi interneze pt dosarele medicale.

Sunt de acord cu asistenţa socială dar nu sunt de acord cu furtul. Nu sunt mai prost decât voi dragilor.

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.

One thought on “Ajutoareeeee, vrem ajutoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *