Eric Schmidt, CEO-ul Google ne spune cateva chestii tare interesante, daca citim puţin printre rânduri. Sper să nu devin paranoic dar dacă la început eram sceptic şi rezervat acum dovezile sunt aproape palpabile. Deci spune nenea Eric câteva chestii:

1. Schmidt a declarat ca inteligenta artificiala a evoluat atat de mult, incat poate identifica o persoana scanand cateva poze de pe Internet sau poate prezice locatia in care o persoana urmeaza sa mearga, in functie de datele colectate de serviciile de localizare.

Aşa deci dacă citim printre rânduri aflăm:

1. că sistemele astea există, sunt probate şi poate chiar utilizate doar ca nouă nu ne spun nu de alta dar am face stop cardio-respirator la o astfel de veste şi vor sa ne protejeze.
2. că există o monitorizare permanentă a persoanelor (măcar a celor la care este nevoie)
3. că se colectează date de la serviciile de localizare cu privire la deplasările noastre, străzile pe care mergem, punctele vizitate, timpul petrecut etc.
4. că sistemele care calculează predictibilitatea au deja datele in arhive si deja ne anticipează miscările. Şi pentru cei care mai cred încă în teoria că internetul este liber şi că libertatea cetăţeanului există vreau să argumentez puţin afirmaţia.

Deci se colectează date şi prima sursă e internetul unde distinsul domn GOOGLE îţi oferă, aşa din intuiţie, din nimereală, publicitate in contul de email şi pe paginile web vizitate exact la ce căutai tu ieri să cumperi. Desigur că e o pură coincidenţă nu fi suspicios. A doua sursă de informaţii e telefonul mobil şi aici sunt 2 canale. Primul e cel al apelurilor telefonice la care se inregistreaza locaţia iniţiatorului apelului, locaţia destinatarului apelului, numerele folosite, durata convorbirii, date transmise prin MMS, SMS, iar al doi-lea canal e receptorul de localizare al telefonului şi/sau GPS-ul care oferă date despre traseu, locaţii, timpi etc.

Deci având astfel de date mai trebuiesc doar o masinărie bună (computer) şi un algoritm. Adică daca HP-ul meu mă pârăşte că am plecat de acasă ei deja pot să înceapă treba au multe variante dar odata ce trec podul variantele se restrâng, trec şi podul CFR variantele rămân tot mai puţine având în vedere că e ora 6:30 sistemul rămâne cu varianta finală: merg la serviciu. E o simulare simplă dar spunea un nene la care nu îi mai găsesc articolul că predictibilitatea la individ a ajuns la 96% iar la grupuri de indivizi la 91% şi tare tind să îl cred.

2. CEO-ul Google a mai precizat ca desi tehnologia este neutra, societatea nu este pregatita pentru revolutia tehnologica pe cale sa se intample.

Aşa deci, cum vă spuneam, îi umple mila de noi aşa că ne ţin secrete aceste treburi. Ce bine că mai există şi oameni miloşi pe pământul acesta. Că şi aşa e multă violenţă. Cică tehnologia este neutră, ehe, minciuni pentru bebeluşi cine mai poate grede aşa ceva oare?

3. In cadrul aceleiasi conferinte, Schmidt a mai facut o afirmatie importanta legata de volumul de informatii pe care il cream zilnic.“La fiecare doua zile umanitatea creaza atatea informatii cate a creat de la inceputurile civilizatiei pana in 2003, ceea ce inseamna cam 5 exabytes de date”, a declarat CEO-ul Google.De precizat ca 1 exabyte înseamnă un miliard de Gigabytes sau 1 milion de Terabytes de informații digitale.

Deci nu ne spionează nimeni, doar de contorizează informaţia, aşa ca fapt divers, că îi place la un nene să se uite pe contor.
Stau şi mă întreb cu câţi ani sunt ei în faţa noastră ca şi tehnologie? Că sunt în faţă nu mai contestă nimeni, dar cu cât? Cezar, un amic, zice că e vorba de 50 de ani, nu ştiu, mi se pare cam mult. Dar fie si 10 ani, la viteza de evoluţie a tehnologiei vă imaginaţi care ar fi stadiul lor?

Deci: noi tre să fim cuminţi, să ne încredem în mărinimia lor, în grija ce ne-o poartă, în inţenţiile lor bune şi va fi bine de noi, suntem şi vom fi liberi, păziţi, vegheaţi, urmăriţi, înregistraţi, manevraţi, scanaţi, minţiţi etc.

Sistemul frate, ce să îi faci, nu ai cum să îl eviţi.

Dar pentru binele vostru nu îi mai credeţi, tinerilor mai ales, vi se notează fiecare miscare pe net, nu sunteţi anonimi, profilul nostru este completat zi de zi cu noi date şi parametri pentru ca maşinăriile să poată prezice cât mai exact. Iată că în acest fel vrăjitoarele vor intra în faliment că au apărut vrăjitoare computerizate.

Am încercat să nu devin paranoic şi să spun doar ce e lejer din informaţiile pe care le am şi totuşi unii o să mă considere paranoic dar asta doar acum că peste câteva luni îmi vor schimba titlul.

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.

5 comentarii la „Google: Oamenii nu sunt pregatiti pentru noile tehnologii

  1. Un articol excelent. Felicitari !
    Oricum, cred ca (aproape) nimeni nu mai este atat de naiv sa creada ca in ziua de azi poti ramane „anonim” folosind serviciile/tehnologia/platformele de comunicare hi-tech.
    Alternative exista (de exemplu, pentru navigarea pe net poti folosi softuri specializate precum JonDo pentru a furniza un fake IP, de asemenea se poate folosi alt motor de cautare – care nu iti inregistreaza automat datele, poti renunta la mobil 🙂 just kidding) insa ma indoiesc ca aceste solutii pot pacali (cu adevarat) institutii precum NSA.
    Cu prietenie

  2. Nu, din pacate nu prea ne putem feri. Ar insemna să renunţăm la tehnică. Am fost aduşi, controlat tind să cred, în această dependenţă de sistem şi ea se va contura tot mai bine în perioada imediat următoare.

Comentariile sunt închise.