
Trebuie să recunosc că întotdeauna am considerat unele lucruri prost gândite şi printre aceste lucruri, în top chiar, sunt asigurările de locuinţe. Scriu acest articol poate mă dumireşte şi pe mine careva cum stă treaba.
Am un credit pentru casă la una din băncile vechi din România, pentru asta trebuie să am asigurare de locuinţă din care să cesionez în favoarea lor valoarea creditului pe care l-am accesat. Până aici totul e destul de rău, rău pentru că am fost nătăRău şi am luat credit. Baiul e că am mers la câteva firme de asigurări din Mediaş, mă rog, reprezentanţele acestora, unde aveam să constat că în asigurările astea e o mare mare tâmpenie. Una care o văd eu acum, dar câte or mai fi, numai bunul Dumnezeu ştie.
Deci, vreau să asigur suma XX 000 euro cât valorează casa dar aflu că mai întâi trebuie făcută asigurarea PAD (cea obligatorie) apoi cea facultativă. PAD-ul e de 20 000 euro şi mai apoi trebuie să fac cea facultativă care nu poate fi diferenţa de la 20 000 până la XX 000. Am zis OK, fac una de 20 000 şi una de XX 000 si atunci cum voi fi despăgubit in caz de dezastre. În această formulă cică 20 000 dă statul iar completarea până la XX 000 dau ei.
Stau ca moldovean mai lent la gândire ce sunt, să mă socotesc. Dau bani pentru 2 asigurări, poliţele le plătesc întregi pentru ambele sume, dar primesc de la una doar diferenţa. Nu îmi dau calculele. Ori îmi faci asigurare pe 20 000 plus diferenţă ca să mă despăgubeşti cu XX 000 la nevoie, ori îmi faci asigurare pe 20 000 + asigurare pe XX 000 şi mă despăgubeşti pe suma totală (20 000 + XX 000) la dezastru.
Forma propusă de firmele de asigurare mi se pare hoţie cinstită. Îmi iau bani pe ce nu o să beneficiez niciodată sub nici o formă.
Nu înţeleg ceva? Îmi scapă ceva? Mă ajută cineva mai „descebălit” să prind faza? Merci!
Situatia este asa ….. Pentru asigurari de bunuri cum este si cea despre care faceti vorbire, se incheie un singur contract de asigurare facultativa pentru care se primeste o singura despagubire per risc asigurat. Aceasta asigurare ca si multe altele se pot incheia si cu franciza ( franciza = cota din despagubire pe care asiguratorul nu se angajeaza sa o plateasca ramanand sa fie suportata de catre beneficiar, sau o terta persoana fizica sau juridica ).
In conditiile date clientul incheie o singura asigurare facultativa a locuintei in care pentru riscurile catastrofale invocate in lege va avea o franciza de 10.000 de euro sau 20.000 de euro dupa caz, suma pentru a carei asigurare Pool – ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor are monopol.
Prin urmare clientul are doua optiuni:
1. Incheie o asigurare completa pentru care plateste o singura prima de asigurare, iar asiguratorul va ceda cei 10 sau 20 de euro, in functie de situatia concreta, catre Pool – ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor;
2. Incheie o asigurare facultativa pentru locuinta cu franciza mentionata la orice asigurator autorizat din Romania, urmand ca pentru contravaloarea francizei sa incheie o alta asigurare a acelor riscuri la unul din asiguratorii care detin actiuni la Pool – ul de Asigurare impotriva dezastrelor.
Pentru detalii suplimentare si consultanta gratuita va invit sa accesati site – ul http://skupersasig.blogspot.ro