Ce cauzează dependența – de la cocaină la smartphone-uri? Și cum poate fi învinsă? Johann Hari a observat că metodele actuale eșuează, văzându-i pe cei dragi nereușind să lupte cu dependențele lor. A început să se întrebe de ce tratăm dependenții așa cum o facem și dacă există o modalitate mai bună. Așa cum ne împărtășește în această prelegere foarte personală, întrebările lui l-au trimis în jurul lumii și au scos la iveală căi surprinzătoare și pline de speranță de a ne gândi la o problemă mai veche.

Nu încurajez în nici un fel legalizarea drogurilor dar perspectiva de a trata oamenii cu adicții diferit decât se face acum e necesară. Noi stigmatizăm, izolăm, facem de rușine, pedepsim oamenii cu adicții. Cei ce sunt dependenți de alcool, tutun, droguri, pornografie, jocuri etc, sunt cel mai adesea făcuți de rușine și în cele din urmă, izolați și tratați individual, când ei tocmai de asta fug în adicțiile lor. Poate e nevoie să schimbăm puțin optica și să încercăm și altceva decât se face de 100 de ani. Să încercăm să relaționăm și să folosim relațiile ca medicament.

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *