Răutatea nu are nationalitate

Fierbe domle România de incidentul cu vânzătoarea de la un supermarchet care nu a servit un client pe motiv că vorbea română. Da e așa grav că dăm foc la țară. E strigător la cer, e dovada că ungurii sunt niște bestii. E muniție serioasă pentru a distruge. În realitate răutatea nu are naționalitate.

Nu știu care a făcut-o mai lată: vânzătoare unguroiacă de la magazin sau „vedeta” ce a postat filmulețul? Da tare îmi pare că al nostru, rumânul o făcu mai cu vârf.

Am văzut de foarte multe ori vânzători morcoviți, supărați, îmbufnați, nervoși și erau români, ea are păcatul de a fi unguroaică. Am auzit lucrători comerciali înjurând, vorbind urât, și fără respect, dar erau români și măcar o făceau pe românește.

De ceva vreme locuiesc într-un oraș unde trăiesc mulți unguri și români plus alte soiuri de oamni și se împacă tare bine. Recunosc că în Moldova trăind prima parte a vieții mele mă cam temeam de unguri, dar aici aveam să constat cu surpriză că sunt oameni, și încă oameni de mare calitate, la capitolele organizare, persevenrență, moralitate mi se pare ca sunt mai în față decât media. Aici am învățat că oamenii pot trăi în pace indiferent de culoare, naționalitate, etnie, convingeri. Mai sunt scăpări dar oricum e pace în Mediaș deși e o mare varietate de oameni.

Nenea ce apus filmulețul a făcut din indispoziția unei angajate motiv de tătăboi național. Asta e curată nebunie în opinia mea. E o josnicie care nu poate fi descrisă în cuvinte. Nu îl cunosc pe om dar gestul acesta îi dezvăluie din caracterul său. Să vii de trei ori, înainte cu mult de deschiderea programului, să o provoci în timp ce e deja supărată și când își pregătește micii ăia să aibă ce vinde la ora 10 e mârlănie pură. Da e neprofesionalism la unguroaică, ca la mulți lucrători comerciali români, dar la cel ce filmează e mârlănie.

Eu am greșit în stil mare la un moment dat și cunosc senzația. Nu se face așa ceva nene. Crede-mă că nu există un conflict români – unguri decât în capul unor oameni bolnavi, puțini la număr din fericire, influienți și vocali din nefericire iar restul dau share pă facebook la postări neverificate, neconfirmate și răutăcioase.

Da ungurii sunt oameni ca oricare alții, pot avea bune și rele și de stăm să le vânăm relele o punem de un război un-doi, dar nu acesta e criteriul. Dacă e să fim judecători măcar să o facem obiectiv, punem în balanță și românii?

Of! Sper că răutății îi va fi retrasă urgent naționalitatea.

 

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.