Acum vre-o 3 săptămâni a venit cu calculatorul la mine o mămică (pe care am ajutat-o să achizitioneze un pc in trecut)  destul de iritată de cerințele tot mai mari ale școlii față de copii și mai ales față de părinții acestora. Era supărată foc că mereu tre să cumpere ba diferite reviste, ba diferite cărți suplimentare, ba calculator și acum spunea ea nici calculatorul nu mai este bun ca trebuie altul.

Am lăsa-to să își verse năduful și am început următoarea discuție (cu aproximație ca exact nu am inregistrat-o)

Eu – Cum adică vă cere un alt calculator, școala nu cere calculator neapărat?
Ea – Păi cum nu cere, ba cere pentru referate.
Eu – Calculatorul e recomandat ca au acces la multe resurse dar nu e obligatoriu.
Ea – Ba e obligatoriu domnule asa au spus.
Eu – Si acum ce vreti sa ii fac calculatorului,  eu vi l-am cumpărat si e destul de bun?
Ea – Pai acum nu mai e bun, nu e deajuns de actual.
Eu – Cum adică.
Ea –  Îi mai trebuie două piese au zis cu naduf. Uite astea – si imi intinde un caiet la care pe ultima pagina era scris cu o mana de copil cam stangaci:  „minim 4 GB memorie ram reomandat 8 si placa video cu minim 3GB ram DDR5”
Începeam încet să mă luminez de unde venea indignarea doamnei.

Eu – Pai sunt cam scumpe chestiile astea.
Ea – Cam cât?
Eu – Pai pe undeva pe la 2000 de lei
Ea – Explozie: De unde sa luam noi atatia bani, de unde sa facem si asta, ei nu vad ca suntem vai de capul nostru si a continuat cam 6-7 minute.
Eu – Pai nu e obligatoriu sa le luati
Ea – Daca nu le iau nu poate face copilu referate si ia note mici și chiar ii poate scadea nota la purtare cu 2 puncte.

Am început după acest dialog să îi explic doamnei că de fapt a fost o alarma falsa că năstrușnicii de copii aproape au făcut-o să cumpere o parte consistenta al unui sistem care ar face invidioși multi jucători pe pc. Că de fapt nu școala le cere asta ci ei au pus la cale un plan destul de bine alcătuit pentru vârsta lor (e vorba de un intreg scenariu cu chemat la scoala, mama nu are timp pt ca chematul e cand lucreaza, apoi copiii aduc ei mesajul faimos pe rând ca să fie mai credibil etc) cu scopul de a se juca jocuri cu pretenții.

Ce a fost acasă după descoperirea asta nu mai știu. Mama promitea „Las că le dau eu DDR5 de tei ori la fiecare” dar știu că și părinții tre să fie vigilenți și să comunice bine și cu copiii și cu școala și să aibă neapărat relații și cu alți părinți.

In încheiere tre să precizez că poate citesc și părinți: Calculatorul nu e un instrument indispensabil pentru referate. Cărțile sunt instrumentul indispensabil. E adevărat că un calculator legat la internet te poate pune in fata resurselor aproape necuantificabile, dar de cele mai multe ori copiii care cer un calculator pentru referate nu il cer ca sa aiba acces la aceste resurse ci pentru a copia referate gata făcute de altii. Deci calculatorul e mai degraba un instrument periculos in contextul acesta, ca să nu mai vorbim de timpul pierdut pe Facebook, Messenger, Jocuri, Pornografie și pericolul pe care acestea îl reprezintă.

Părinți – informați-vă! Doar așa veți putea fi părinții de care copii dvs au nevoie.

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.