De la început menţionez că sunt unul dintre „rataţi” adică, am rată. Aşadar nu atac pe cei cu rate ci vreau să vorbesc despre demersurile actuale destul de bombastice privitor la ajutorarea datornicilor la bănci. Cu alte cuvinte, ajutorarea „rataţilor”.
Teoretic aş putea beneficia de „ajutorul statului” dar nu voi alege asta. Mulţumesc lui Dumnezeu că am avut cu ce plăti chiar dacă uneori a fost greu. Manevra asta care e făcută acum de guvern însă e discutabilă.
De menţionat este că ajutorul se referă la rata efectivă şi nu la dobânda. Adică dacă rata mea lunară e de 200 de euro atunci scăzând dobânzile aflu că din credit rambursez cam 30 – 33 de euro. Ei bine, din suma asta guvernul zice că poate suporta jumătate dar nu mai mult de 500 de lei. Deci, unde e durerea mai mare nu se umblă.
Dezavantajele văzute de mine, ratatul, la această măsură:
- Este inegală. Eu care am tras întotdeauna să plătesc la timp e foarte posibil să nu pot beneficia dacă vreau.
- E electorală. Ştirea în sine a marcat puncte faine în ochii „rataţilor” şi aşa îşi mai spală păcatele guvernul pentru multe tâmpenii deja făcute.
- Ne costă. Adică măsura va ajuta pe unii din banii celor care muncesc şi cotizează corect. Cu alte cuvinte o mică parte din ce contribui eu la stat, cu efort considerabil, e dată unora care ori nu au vrut să plătească, ori nu au pus priorităţile corect.
- Nu ne ajută. Practic omul nu vede acei bani. Sunt ajutate băncile, nicidecum oamenii. Deşi aparent e măsură populară, in realitate e populistă. Una care chiar putea fi populară era reducere pe la dobânzi, să scoată omul mai puţin din buzunar, reducerea de impozite şi altele.
- E toxică. Ne încurajează să împrumutăm iresponsabil. Şi cum românul e mare amator de pomene în genere, va profita la maximum şi de măsura asta. Nu se va întreba care sunt costurile. Important e aici si acum.
- Nu e educativă. Nu are rolul de a îndrepta situaţia pe termen lung. E o soluţie temporară care nu e deloc viabilă pe termen lung cum ar fi o educare financiară responsabilă.
Nu ştiu care va fi impactul pe termen lung, aici e părerea mea de om cu rată, nu una de analist economic. Poate am văzut doar dezavantajele şi mă bucur dacă cineva mă ajută să văd şi avantajele.
Un „ratat”…
Foto: 123rf.com