Raportul de activitate al SRI pe anul 2014 arată că ca in Romania, cu o populatie de 16 ori mai mica ca Statele Unite, SRI asculta pe „securitate națională” de 2 ori mai multe telefoane ca FBI.

Concret, in 2014, SRI a facut 2.469 de interceptari pe securitate nationala la o populatie de 20 de milioane de locuitori, in timp ce FBI a facut 1.416 interceptari pe o lege similara, la o populatie de 319 milioane.

Datele furnizate de rapoartele SRI arata ca in ultimii 10 ani totalul interceptarilor facut de SRI a crescut cu 700%. Aici includem atat interceptarile pe securitate nationala cat si cele cerute de DNA, parchete si alte institutii, astfel ca de de la 6.370 de interceptari, in 2005, s-a ajuns, in 2014, la 44.759 interceptari.

Cresterea cu 700% a interceptarilor pe o perioada de 10 ani ar trebui daca nu sa ingrijoreze, cel putin sa preocupe atat societatea civila cat si presa din Romania. Vorbim, totusi, despre o societate care a fost tinuta captiva timp de 45 de ani de un sistem opresiv ce s-a folosit din plin de tehnica „ochiul si timpanul”

O simpla comparatie a numerelor arata ca SRI intercepteaza de doua ori mai mult decat FBI, in contextual in care Romania nu este nici pe departe expusa la risc de spionaj si atac terrorist cum este SUA. Daca la aceste numere adaugi faptul ca Romania are o populatia de 16 ori mai mica decat Statele Unite, este lesne sa ne intrebam cine sunt cei interceptati de SRI pe „securitate nationala” in contextul in care, matematic, nu pot fi mai multi spioni si potentiali teroristi in Romania ca in SUA. Spune Chris Terhes pe Romanian Community Coalition

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *