angajam secretara

Recent o firmă cu care colaborez ai avut nevoie de secretară și pentru asta a publicat anunțuri pe pagina personala web, pe rețele de socializare și printr-un post de radio local. Drept urmare pe adresa de email de la personal au ajuns câteva mesaje cu CV-uri atașate, dar am primit și câteva apeluri telefonice.

Ca urmare a acestei experiențe și a altora asemănătoare vreau să ofer câteva sugestii celor care se vor afla într-o asemenea situație, de a aplica pentru un post din sfera secretariatului.

  1. Nu aplica dacă nu îndeplinești condițiile minime. Dacă aplici pentru secretariat și nu știi limbi străine poate e ok dacă nu se insistă în anunț pe acesta aspect, dar dacă se cere explicit word și excel și tu nu știi, nu te arunca cu gândul că poate merge.
  2. Paradoxal, inimaginabil, inuman e foarte posibil ca la interviul de angajare să dai un mic test de excel și word, chestii de clasa a 9-a sau a 10-a. Pentru asta nu înseamnă că ești discriminat/ă sau că ți se pun piedici. Chiar e nevoie de cineva care știe să scrie un document word, să facă un tabel în excel și să știe ce e aia =SUM().
  3. Dacă aplici pentru un post de secretară când suni ar trebui să începi cu banalul „Bună ziua!” Nu cu: „am auzit la radio că căutați sectară, vreau să-mi bag CeDe-ul”
  4. La fel și pe email, ar fi bine ca mesajul trimis să respecte un minim de protocol cum ar fi: un titlu, o formulă de salut la început, mesajul și o formulă de încheiere. Nu prea se recomandă în asemenea situații să „scri” în titlu „sunt Xuleasca din Mediaș, trimit CV-ul meu”
  5. Când vii la interviu e indicat să saluți la intrarea în încăpere dacă dai de oameni, e posibil să fie viitorii tăi colegi.
  6. Interviul de regulă e o discuție cu cineva de la personal, poate chiar cu șefii și o mică probă practică. Nu te omorî prea tare cu ținute extravagante, extensii, unchii, tocuri că nu sunt luate în calcul la punctaj deloc.
  7. Nu te simți ofensat/ă sau discriminat/ă că ești pus/ă la o probă practică la un calculator. E doar normal pentru un asemenea post. Nu avem ceva cu tine. Nu e postul rezervat deja și căutăm să scăpăm de tine. Nu e o firmă de stat să avem anumite proceduri sau un număr de candidați. Dacă ești bun/ă ne oprim la tine și gata :).

Sper că, deși am scris într-un limbaj mai dur veți găsi informații utile. Poate că în gândirea unora postul de secretară are anumite conotații legate de perioade apuse sau de rudenii, pile etc dar nu aici. Chiar e nevoie de oameni pregătiți. Piața muncii din România se transformă, cred eu în bine, și cine are competențe are doar de câștigat. Cred că vom ajunge foarte curând la „vânătoare de angajați” pentru că, așa cum am mai spus, există forță de muncă dar slab pregătită.

Succes!

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.