E vara în toi, soarele arde cu sârguință iar copiii tocmai au intrat în vacanță. Una din marile probleme este: ce facem cu atâta căldură. Pe adulți îi încetinește de la muncă, pe copii îi indispune și cam fac mofturi mai ales că nu pot sta afară dar nici în casă nu e mai bine.

Varianta 1. Scapă de căldură cu aer condiționat.

Păi da, dar e cea mai scumpă metodă și e și contestată de mulți, că te-ar trage curentul, că se lasă cu boală etc. Folosită corect, o instalație bună de aer condiționat ar trebui să fie metoda ideală de gonit căldura, mai ales dacă e și cumulată cu alte metode la care voi face referire mai jos. Ca sugestie, nu „profitați” de prețurile mici ale unor aparate no-name că vă costă mult. Din cunoștințele pe care le am de la oameni din domeniu unele din cele mai fiabile aparate sunt cele de la DaikinHitachi, Fujitsu, Toshiba, Mitsubishi care figurează în gama profesională dar și cele de calitate medie cum ar fi Panasonic  Gree, Carrier, Viessmann, Electrolux, Daewoo, LG, LDK, Midea, Beko, Osaka, Ferroli, Sharp, Samsung, Sanyo, Whirlpool, Vortex sau Gorenje.

Mare atenție la următorii parametri: Consum de curent, nivel de zgomot, garanție, putere de răcire, accesorii, montaj și de ce nu aspect. Trebuie să țineți minte că la cele profesionale durata medie de viață e de 10 ani dar trebuiesc curățate și întreținute măcar anual.

Varianta 2. Scapă de căldură cu ce ai la îndemână 🙂

Ține jaluzelele trase pe geam. E neapărat să ții cât mai departe de casă razele soarelui în această perioadă. Dacă nu ai jaluzele le fac reclamă celor de la Rulouri Textile că lucrează bine și mai ales pentru că sunt de la noi dim Mediaș. Au jaluzele și de exterior și de interior, plisee și jaluzele care se montează între sticlele geamului termopan.

Lipește folie solară. Asta trimite soarele înapoi de unde a venit 🙂 Dincolo de glumă, o astfel de folie lipită pe geam va reflecta razele solare, aducătoare de căldură și nu le va permite accesul în casă. Ca preț, e undeva pe la 70 de lei metrul pătrat și e recomandat să se demonteze sticla de la geam pentru o aplicare corectă, eficientă și rezistentă.

Și acum, cele cu bani puțini 🙂

Măria sa ventilatorul. Ei bine, el nu face altceva decât să zvânte transpirația de pe tine ca să aibă loc alta. Mai mult de a face „curent” consumând curent nu prea știe. Eventual să îți mai arunce foile de pe birou ca să te apleci după ele. Totuși se pot face mici artificii benefice cum ar fi, să pui un bol de cuburi de greață ca ofrandă în fața sa sau dacă tocmai scoți carnea de la congelator să o lași să de dezghețe înaintea sa până o gătești pe seară.

Cu pătura-n geam. Gluma e glumă da căldura e serioasă, dacă nu ai jaluzele și nici bani de ele atunci fă bine să pui draperii grele, dacă nici de alea nu ai, pătura e o variantă. Important e să intre cât mai puțin soare.

Oprește generatoarele de căldură. Aici intră orice încărcător de telefon, calculator, mașina de spălat, hota, aragazul, televizorul și orice mai poate face căldură. Ce nu e neapărat și musai trebuie închis. Dacă îți ghiorăie mațele de foame și trebuie să pornești aragazul dă și hota la maxim că aburul amplifică senzație de nădușeală.

Gătește seara. Da, gândește-te diseară ce vrei să papă mâine și pornește mașinăriile de gătit diseară pe răcoare. Ziua e crimă să stai lângă aragaz.

Absorbant de umiditate. Umiditatea din aer face canicula mai insuportabilă. Cei care ați trăit în țări mai calde știți asta. În Spania de exemplu e mai suportabil 35 de grade decât în România la aceeași temperatură. Pentru varianta buget redus noi am luat un absorbant de umiditate ceresit care e undeva la 25 de lei și care are nevoie de rezerve care costă cam 25 de lei. Un astfel de absorbant e indicat la maxim 20 mp.  Atenție noi am luat fără să fim atenți și rezerve contrafăcute dar nu au fost eficiente.

Pentru cei cu un buget mai serios recomand absorbantele electrice de umiditate unde nu fac recomandări la anumite mărci pentru că nu am încercat și nici nu m-am interesat de mărci bune.

Aerisește toată noaptea. Neapărat să aerisești bine noaptea (dimineața înainte de a răsări soarele cu o oră e cel mai răcoare). Asta va ajuta mult pentru că se vor răci pereții casei, păstrând răcoarea mai mult timp.

Sper că am fost de folos și că veți găsi voi formula cea mai potrivită pentru voi de a  menține răcoare în casă.

Mai poți înlocui geamul cu instalația de PET-uri. 🙂

 

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.

One thought on “Cum scap de căldură?

Comentariile sunt închise.