scoala-de-soferi-examen

Despre școala de șoferi și examen am mai scris la momentul în care am trecut prin faza asta. Găsiți articolul aici: Școala de șoferi o aventură azi vreau să scriu ceva din postura de observator, fiind pe acolo doar ca însoțitor pentru cineva foarte drag. Din exterior parcă vezi puțin diferit lucrurile și sper că unele din observațiile mele vor prinde bine celor ce vor susține examenul pentru permisul de conducere.

Prima parte – Școala de șoferi și examenul

Una din doamnele care așteptau pentru a fi examinate a spus clar: „Eu abia dacă știu 50% din ce trebuie să știu. Instructorul mi-a spus să nu dau încă, dar ce am de pierdut?

Ei bine e de pierdut mult dacă nu abordezi cinstit viața și în acest caz pregătirea pentru școala de șoferi și pentru examen.

  1. Pierzi timp prețios. Programarea acum sau reprogramarea se face cam la trei luni jumătate. Oamenii care au susținut examenul teoretic joi 8 septembrie 2016 au fost programați pentru proba practică pe 4 ianuarie 2017. E ceva timp de reflectat cred eu și ceva bănuți de luat ore suplimentare că uiți tot.
  2. Afectezi renumele școlii de șoferi și al instructorului tău. Da, e concurență mare la școlile de șoferi și chiar îi încurci dacă mergi la examen nepregătit.
  3. Enervezi examinatorul. Asta nu ar trebui să existe dacă o luăm profesional dar și ei sunt oameni. Îți cam sare muștarul când vezi câte unul sau una care în 500 de metri de condus se urcă pe pietoni.
  4. Afectezi pe următorii examinați. Deși tot profesional nu ar trebui să fie afectați totuși examinatorii își cam pierd răbdarea când au câte trei cursanți nepregătiți și rămân cuplați pe asta și cu cel care poate știe. Mai mult, când ești examinat și au picat doi înaintea ta… ai emoții care te vor încurca rău de tot.

A doua parte – Respectul

Stând frumușel mai într-o parte mi-a fost dat să observ unele chestii fine. Poate mă considerați învechit și demodat, îmi asum asta dar unele doamne sau domnișoare erau chiar indecente.

Pe de o parte examinatorii vin la uniformă și vorbesc respectuos (cu excepții) pe de cealaltă parte mi s-a părut că unele „examinate” aveau intenția clară de a folosi ca avantaj aspectul. Cred că asta e lipsa de respect și au motive examinatorii să fie mai duri în acele cazuri, se simt cumpărați ieftin de tot.

În plus, e examen auto, fusta mini și pantoful cu toc deși fac impresia bună la defilare pe podium încurcă rău de tot la examinare. Ca să nu mai spun și de kilul de parfum care te face să vrei să cobori din mașină.

Se tot discută prin Mediaș că unii examinatori „au boală pe femei” și le pică. La drept vorbind nu e profesional să faci asta, omenește însă indecența unora lasă de dorit și e chiar enervantă. Eu am scanat toate persoanele de gen feminin și puține arătau decență. Nu e  vorba de călugărie, ci doar de un examen la care chiar nu vă avantajează seducția.

A treia parte – Poliția

Punctualitatea. Ei bine, respectul ar trebui să se extindă de la uniformă și vorbire adecvată spre punctualitate și profesionalism. De ce spun asta? Pentru că e excepție să ajungă la timp domnii examinatori. Deși trebuiau să ajungă la ora 9:00 au ajuns aproape de 11:00. Dacă ar fi fost o excepție era de înțeles dar când e un obicei consider că e lipsă de respect.

Conducerea preventivă. Unii din examinatori folosesc o conversație de tipul. Acolo facem dreapta, acum facem stânga, la mașina verde facem parcare laterala. Ei bine, nu e bine. Încercați dumneavoastră domnilor să conduceți cu cineva care nu va spune destinația să vedeți ce stresant este, chit că aveți poate zeci de ani de experiență în condus. Dacă mai punem că sunt emoționați la maxim și că nu eu experiență e un mare dezavantaj să nu știi cât de cât unde vei ajunge, ca să știi cum să te încadrezi, să ai siguranță că mergi bine etc.

scoala-de-soferi-examenSexismul. Dacă e adevărat ce spun unele persoane e grav de tot. Nu se fac afirmații de genul „femeile nu ar trebui să conducă mașini” oricât de tare v-ar enerva cineva. Asta ar însemna discriminare și ar putea fi lejer condamnată pe baza declarațiilor martorilor.

Semnătura înainte. Asta nu o știu din bârfe ci din confruntare. Nu cereți examinaților și martorilor să semneze tot înainte de a porni la drum. Ce trebuie semnat la final, la final să se semneze. Știu că e mai ușor, că e mai lejer să umbli în hârtii o singură dată dar legea e lege și dumneavoastră trebuie să o respectați cum ne cereți și nouă.

 

Filu
rofilu@gmail.com
Îmi place să fiu simplu. Îmi place frumosul din natură și din oameni și îl caut până îl găsesc. Mă consider binecuvântat și nu am de ce sau de cine să mă tem în afară de Dumnezeu.